🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Sök efter "Tails" eller "Tor" – bli klassad som misstänkt av NSA

| | | | | | Lästid: 2 minuter (2055 tecken)

För några år sedan gjorde jag en intervju med en nätaktivist som önskade att fler nätanvändare skulle börja kryptera sin e-post. Inte för att de själva har något de vill hålla hemligt, utan för att öka mängden krypterad trafik på nätet. Det skulle i sin tur innebära att kryptering i sig inte längre räcker för att misstänkliggöra någon. Kanske fler borde söka efter Tails och Tor av samma anledning?

En av de sista artiklarna som jag skrev innan semestern var ett test av det anonymiserande operativsystemet Tails.

Under semestern insåg jag att artikeln kan gjort några av Ny Tekniks läsare till måltavlor för NSA. På Boing Boing läste jag det senaste avslöjandet om myndighetens nätövervakning: Personer som söker efter Tails eller Tor förs upp på listan över personer som behöver kartläggas. Läste man mitt test, blev nyfiken och sökte på nätet efter mer information finns alltså en risk att NSA bedömde en som "intressant".

Givetvis finns det kriminella av olika kaliber som använder både Tails och Tor. De båda närbesläktade verktygen gör det möjligt att bli anonym på nätet. Tor ser till att du inte visar din faktiska ip-adress (för snart två år sedan skrev jag om Tor i Forskning och Framsteg, och där finns en förklaring av hur det fungerar). Tails är en Linux-variant som installeras på en usb-sticka och ser till att all nättrafik som lämnar datorn går via Tor. Tails minskar därmed risken för misstag där man tror att man använder Tor men i själva verket exponerar sin egen ip-adress.

Men verktygen har många legitima användningsområden också. Och det är därför Sida stödjer utvecklingen av dem. När jag skrev min artikel för Forskning och Framsteg pratade jag med Joachim Beijmo, kommunikationschef på Sida, som förklarade varför:

– En del av den svenska utrikespolitiken är att stötta demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet runt om i världen. Det finns en särskilt strategi som handlar om att öka stödet till demokratirörelser och människor som kämpar för mänskliga rättigheter i repressiva stater. Det är inom ramen för den satsningen som Tor får stöd.

Tor har dessutom sitt ursprung som ett projekt hos det amerikanska försvaret.

Vi har alltså ett verktyg som av bland annat svenska Sida bedöms som ett viktigt redskap för demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Samtidigt tycker NSA att det räcker att göra en sökning efter samma verktyg för att man ska ha passerat en gräns som motiverar övervakning.

För några år sedan gjorde jag en intervju med en nätaktivist som önskade att fler nätanvändare skulle börja kryptera sin e-post. Inte för att de själva har något de vill hålla hemligt, utan för att öka mängden krypterad trafik på nätet. Det skulle i sin tur innebära att kryptering i sig inte längre räcker för att misstänkliggöra någon.

Kanske fler borde söka efter Tails och Tor av samma anledning?